You have to add to cart at least 5 bottles or any program to make checkout.
Gepubliceerd: Oktober 20, 2023
Categoriën:
Planten en Zaden
In Zuidoost-Azië is kratom al heel lang bekend, maar het wint inmiddels in de VS en Europa ook aan populariteit. Deze interessante plant wekt bij een lage dosis stimulerende effecten op, terwijl een hogere dosis juist een ontspannende en bedwelmende impact heeft.
In dit artikel bespreken we hoe je thee kunt zetten met kratom bladeren. Veel mensen vinden dat dit de beste gebruiksmethode is.
De naam is veelzeggend, want het behelst inderdaad niets meer dan een thee die van kratom gemaakt is. Het is daarbij een van de populairste en effectiefste manieren om de psychotrope bladeren te gebruiken. Een traditionele gebruiksmethode is op de bladeren kauwen en wachten tot de effecten opkomen. De meeste mensen zijn het er echter over eens dat het zetten van thee een smakelijkere manier van inname is.
Je kunt kratomthee zetten met bladeren of poeder en je kunt ook heel accuraat doseren om de gewenste effecten op te wekken. Daarnaast kun je ook wat citroen toevoegen, zodat je sneller een krachtiger effect voelt. En in tegenstelling tot het kauwen op de bladeren, kun je de smaak van kratom goed maskeren als je thee zet. Je kunt tenslotte smaakmakers toevoegen, zoals een lekkere theemelange of wat honing.
De effecten van kratomthee komen overeen met die van andere vormen van kratom. Bij een lage dosis kan het stimulerende effecten opwekken. Deze kun je vergelijken met het gevoel dat je krijgt na het drinken van cafeïne. Het helpt je daarbij focussen en een hoog energieniveau te behouden. In Zuidoost-Azië wordt het om deze reden regelmatig gebruikt.
Bij een hogere dosis slaan de effecten van kratom echter volledig om. Het werkt dan juist rustgevend en kan daarnaast gevoelens van euforie veroorzaken. Hoewel alle typen kratom dit patroon volgen, kunnen bepaalde soorten overhellen naar de ene of juist de andere kant.
• Groene kratom: kratom-bladeren met groene aderen zijn over het algemeen het evenwichtigst. Ze bevatten dan ook ongeveer gelijke verhoudingen van de vier belangrijkste alkaloïden. Om deze reden is groene kratom geweldig voor beginners.
• Rode kratom: deze soort wekt meer rustgevende, bedwelmende effecten op. Mensen die rode kratom gebruiken, doen dit vaak om lichamelijk ongemak aan te pakken.
• Witte kratom: dit type is het meest stimulerend en het minst bedwelmend. Als je iets wilt dat lijkt op koffie, dan is witte kratom een goede keuze.
Hieronder bespreken we drie verschillende manieren om kratomthee te zetten. Voor de eerste methode heb je gedroogde bladeren nodig, voor de tweede poeder en bij de derde voeg je citroen toe om de effecten te versterken.
Het is niet helemaal duidelijk hoe hoog de temperatuur van het water precies moet zijn, maar de algemene consensus is dat net onder het kookpunt het beste is. Dit is heet genoeg om de alkaloïden efficiënt te onttrekken, maar koel genoeg om ze niet te vernietigen.
Kratomthee zetten met gedroogde bladeren is heel makkelijk. Het is daarbij wel belangrijk dat je de bladeren in stukjes hakt en niet tot poeder vermaalt. Vervolgens hoef je er alleen nog maar heet water over te gieten.
Hoe je dit doet, is aan jou. Je kunt de thee zetten met behulp van een theepot, een French press, met een theezeefje, een kruidenei of direct in de mok waaruit je drinkt. Met laatstgenoemde methode kun je het op dezelfde manier consumeren als yerba mate-thee. Hiervoor voeg je heet water toe aan een kopje vol bladeren en gebruik je een klein rietje om de vloeistof op te drinken.
Als je thee maakt met gedroogde bladeren kun je het direct drinken. De thee wordt echter sterker naarmate je het langer laat trekken. Vijf minuten is voldoende om lekkere effecten op te wekken, maar je kunt het ook langer laten trekken.
De meeste mensen zijn van mening dat kratomthee met gedroogde bladeren de meest aangename manier is om kratom te gebruiken. Daarbij zou het ook de lekkerste en prettigste effecten opwekken.
Als je kratom-poeder wilt gebruiken, kun je dit simpelweg aan heet water toevoegen. Laat het poeder vijf tot dertig minuten zachtjes sudderen op het vuur. Vijf minuten is al voldoende om een sterke bereiding te maken, maar hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer alkaloïden in het water belanden. Het resultaat is een krachtigere thee.
Experimenteer met de timing om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.
Je kunt deze vloeistof direct drinken, maar je kunt het ook eerst zeven. Het poeder verzamelt zich op de bodem en vormt een slibachtig laagje, net als bij Turkse of Arabische koffie. Dit kan impact hebben op de textuur, maar is verder geen probleem.
Als je de extractiesnelheid wilt verbeteren, kun je citroensap in de thee knijpen.
Om op deze manier kratomthee te zetten, knijp je simpelweg een citroen uit in het hete water net voordat je het poeder of de bladeren toevoegt, of vlak daarna. Vervolgens roer je de mix goed door.
Het citroenzuur helpt om de alkaloïden uit het plantmateriaal en in het water te trekken. Dit betekent dat de effecten sneller opkomen en intenser zijn dan wanneer je geen citroen gebruikt. Als je het meeste uit je kratom wilt halen, werkt deze methode uitstekend.
Het valt niet te ontkennen dat kratomthee niet lekker en nogal bitter smaakt. Maar je kunt wel ingrediënten toevoegen om de smaak te verbeteren!
Om de smaak van kratomthee te verbeteren, kun je de volgende toevoegingen overwegen:
• Suiker of honing: deze smaakmakers helpen echt om de scherpe randjes van je kratomthee af te halen, waardoor je het beter kunt drinken. Lekker kunnen we het nog niet noemen, maar het is zeker beter te doen.
• Zoethout: de intense smaak van zoethout kan de smaak van kratom enigszins overheersen, waardoor je de thee gemakkelijker kunt drinken.
• Thee: je kunt ook andere soorten thee toevoegen om de smaak in evenwicht te brengen. Ook kun je hier nog een zoetstof of zoethout bij doen. Als je thee gebruikt, vermijd dan thee die cafeïne bevat. Dit kan namelijk tot een onvoorspelbare interactie met de kratom leiden.
Je kunt last krijgen van verschillende bijwerkingen als je kratom gebruikt. Deze komen echter vaker voor bij hogere doses of langdurig gebruik. Een aantal mogelijke bijwerkingen:
• Misselijkheid en overgeven
• Duizeligheid
• Constipatie
• Brain fog
• Geheugenproblemen
• Vermoeidheid
• Onrustige gevoelens
Kratom lijkt redelijk veilig te zijn als je het alleen af en toe gebruikt.
Het is echter belangrijk om te weten dat kratom een interactie heeft met opiaatreceptoren en het dopamineniveau beïnvloedt. Daarmee is het ook verslavend. Het is niet duidelijk hoe verslavend het precies is, maar we weten wel dat het zo is. Veelvuldig gebruik van kratom kan dan ook gevaarlijk zijn.
Als je ervoor kiest kratom te gebruiken, moet je dus voorzichtig zijn. Ben je vatbaar voor verslaving en misbruik van middelen, dan is het wellicht minder geschikt voor je!
Heb je wel interesse om kratom eens te proberen? Weet dan dat de meeste mensen de voorkeur geven aan het zetten van thee. Toch smaakt thee nog steeds niet geweldig, en daarom kun je ook andere ingrediënten toevoegen om de smaak te verbeteren of te maskeren, in ieder geval tot op zekere hoogte.
Een laatste advies: lees je eerst goed in in de risico's van deze interessante, maar verslavende stof voordat je het gaat gebruiken!