You have to add to cart at least 5 bottles or any program to make checkout.
Gepubliceerd: Januari 3, 2018
Categoriën:
Overige onderwerpen
Wanneer je een psychedelisch middel neemt horen daar hallucinaties bij. Daar kun je op rekenen, maar niet iedereen realiseert zich dat die hallucinaties kunnen variëren en flexibel kunnen zijn, net als de menselijke geest. Sommigen zijn visueel, anderen zijn olfactoir (met betrekking tot de reuk), of auditief.
De intensiteit van hallucinaties tijdens de gehele duur van een psychedelische ervaring kunnen op dezelfde wijze uiteenlopen van matig tot sterk. Hoewel sommige hallucinaties erg plezierig kunnen zijn, zoals de geur van een jeugdliefde, kunnen andere behoorlijk verontrustend zijn, als insecten die door je hele lichaam krioelen. Het verschil tussen positieve en negatieve ervaringen kan niet altijd gecontroleerd worden, maar op het moment dat ze daadwerkelijk plaatsvinden kunnen ze beter begrepen en aangepakt worden.
De hersenen hebben vele functies, en veel daarvan zijn nog niet volledig in kaart gebracht door wetenschappers. Hoe psychedelica met de hersenen samenwerken en ze beïnvloeden is daarvan een goed voorbeeld. Wat men wel weet is dat de hersenen zijn samengesteld uit neuronen die gegevens verwerken. Als er psychedelica ingenomen worden, schakelen ze die gebieden in de hersenen uit die gebruik maken van beperking van het bewustzijn. Dit leidt tot overactieve hersenactiviteit aangewakkerd door neurotransmitters zoals serotonine.
Deze speciale functies controleren iemands gevoeligheid voor impulsen - dus het gehoor, het zicht en de reuk kunnen allemaal overgevoelig raken. De hersenen kunnen ook meer verbeeldingskracht veroorzaken door deze impulsen, en dat veroorzaakt hallucinaties.
Wat zijn de meest voorkomende hallucinaties die psychedelica veroorzaken? Er zijn een aantal gevolgen die zich voordoen onder invloed van deze bijzondere drugs. Hier volgen enkele van de meest voorkomende gewaarwordingen die gebruikers ervaren.
Panoramische Hallucinaties: zorgen ervoor dat de gebruiker gelooft dat het gezichtsveld gevuld is met objecten die er in werkelijkheid niet zijn. Dit veroorzaakt de illusie van een veranderde werkelijkheid. Als er psychedelica gebruikt zijn kunnen deze gewaarwordingen gematigd tot overweldigend zijn. De gebruikers kunnen tevens het gevoel krijgen ze een delier hebben. Deze hallucinaties kunnen veroorzaakt worden door slaaptekort alsmede door psychoactieve middelen.
Phantosmia: is een olfactoire hallucinatie die iemands reukgevoel beïnvloedt. Negatieve geuren zoals rottende vis, braaksel of urine worden doorgaans in verband gebracht met phantosmia, maar prettige geuren zoals die van parfum kunnen ook optreden. Jammergenoeg komen de ervaringen met prettige geuren minder frequent voor. Als phantosmia zich voordoet in het gewone dagelijkse leven zonder het gebruik van psychedelische middelen is dat doorgaans een teken van een meer significant neurologisch probleem. Maar als het gebeurt onder invloed van hallucinogene middelen is het waarschijnlijker dat de neuronen een beetje de weg kwijt zijn zodat het hallucinaties veroorzaakt.
Formicatie: is het gevoel alsof er insecten over of in de huid kruipen. Veel harddrugsverslaafden ervaren deze sensatie als ze aan het afkicken zijn. Tevens kunnen een aantal ziektes die op de zenuwbanen van de hersenen inwerken dit gevoel veroorzaken, zoals diabetische neuropathie, enkele vormen van kanker en de ziekte van Lyme. De fundamentele ervaring van formicatie is een soort parathesie, net zoals het tintelende, brandende gevoel wanneer in een lichaamsdeel een tijdelijke verslechterde bloedcirculatie heeft plaatsgevonden en vervolgens "in slaap valt".
Pinokkio Illusie: ook wel fantoom-neus illusie genaamd, is de Pinokkio illusie de gewaarwording van transformerende lichaamsdelen. Het kan er voor zorgen dat iemand voelt alsof bepaalde lichaamsdelen of gebieden van het lichaam geen deel meer uitmaken van het lichaam zelf. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand het gevoel heeft alsof de neus zich van het gezicht af beweegt.
Syndroom van Alice in Wonderland: kent enkele variaties, waaronder micropsie, macropsie, pelopsie en teleopsie. Micropsie is wanneer een persoon voorwerpen kleiner ziet dan ze in werkelijkheid zijn, macropsie is het tegenovergestelde. Gelijkerwijze is pelopsie het gevoel dat voorwerpen dichterbij zijn dan ze in werkelijkheid zijn, bij teleopsie lijken ze verder weg. Net zoals met andere hallucinaties kan het Syndroom van Alice in Wonderland veroorzaakt worden door zenuwaandoeningen of slaapgebrek.
Temporale Illusies: zijn hallucinaties waarbij de tijd verandert. Psychoactieve middelen kunnen effecten veroorzaken waardoor het lijkt alsof de tijd vervormt of zelfs helemaal stil komt te staan. Tijdsperceptie is hoe het ook zij een individuele ervaring, maar psychedelica kunnen deze ervaring vergroten. Dat komt omdat ze inwerken op delen van de hersenen zoals de hersenschors en de kleine hersenen die iemands circadiaan ritme helpen reguleren. Dit kan op elk moment iemands tijdsregistratie veranderen.
Het onderzoeken van de beperkingen van de geest kan de ruimte tussen perceptie en realiteit veranderen. Het is belangrijk dat een psychonaut op elke ervaring met psychedelica is voorbereid zodat hij nieuwe dingen kan leren en meer van de ervaring kan genieten.