You have to add to cart at least 5 bottles or any program to make checkout.
Gepubliceerd: November 1, 2017
Categoriën:
Cannabis Info
Bijna iedereen die cannabis, in welke vorm dan ook, gebruikt, is het weleens overkomen: "de munchies". Je rookt wat lekkere toppen met een joint of vaporizer, of je eet een plakje space cake. En voor je het weet, ren je naar de koelkast op zoek naar iets om te snacken en een berg eten naar binnen te werken. En zeg nou eerlijk - meestal is dat junkfood. Sommigen maakt dat niet veel uit; de munchies horen er voor hen nou eenmaal bij als ze cannabis gebruiken.
Anderen ervaren het als vervelend wanneer ze zichzelf niet kunnen beheersen en aankomen omdat ze ongezond voedsel eten. Er bestaat echter een derde groep mensen voor wie dit effect van cannabisgebruik een reddingsboei is. Patiënten die een chemokuur ondergaan of lijden aan een eetstoornis maken dankbaar gebruik van de munchies om hun eetlust te stimuleren. Voor hen is dit een van de nuttigste voordelen die wiet kan bieden.
In dit artikel ontrafelen we de oorzaak van dit verschijnsel en de (mogelijk) wetenschappelijke verklaring. We bieden je tevens enkele simpele oplossingen om de munchies te bestrijden. Dat is handig als je als gebruiker niet weet wat je ertegen kunt doen.
Dit bekende effect van cannabis is de afgelopen paar jaar uitvoerig bestudeerd in verschillende onderzoeken. Een van die studies, geleid door Giovanni Marsicano van de Universiteit Bordeaux, werd gepubliceerd in het tijdschrift "Nature Neuroscience". Men ontdekte dat THC het reukorgaan van muizen beïnvloedt en het vermogen om eten te ruiken aanzienlijk doet toenemen. In het onderzoek had dit tot gevolg dat de muizen meer gingen eten. De resultaten van het onderzoek lijken erop te wijzen dat je na cannabisgebruik voedsel intenser ruikt en proeft.
Maar hoe kan THC dit in onze hersenen teweegbrengen? Dat heeft alles te maken met ons endocannabinoïde systeem. Dit systeem reguleert emoties, geheugen, pijngevoeligheid - en je raadt het al - onze eetlust. THC kan zich aan deze receptoren binden en al deze factoren drastisch beïnvloeden. Hierdoor vergroot de cannabinoïde THC onze eetlust en maakt het ons gevoeliger voor de geur van voedsel. Dat heeft tot gevolg - ook omdat geur en smaak zo dicht bij elkaar liggen - dat we smaken beter en intenser proeven.
Maar dat is maar één kant van het verhaal. Ander onderzoek toont aan dat cannabis ook in wisselwerking staat met receptoren die zich in een specifiek gebied van de hersenen bevinden, genaamd de "nucleus accumbens". In dit gebied leidt cannabis tot de afgifte van de neurotransmitter dopamine. Dopamine is verantwoordelijk voor onze geluksgevoelens. En dat is wat je voelt als je high wordt.
Verder onderzoek suggereert dat THC samenwerkt met receptoren in de hypothalamus. Dat heeft de afgifte van het hormoon ghreline tot gevolg, wat wederom de eetlust bevordert.
Tamas Horvath, hoogleraar neurobiologie aan de Yale-universiteit, en Marco Koch van de Universiteit van Leipzig, publiceerden een wetenschappelijk paper in het tijdschrift "Nature". Ze ontdekten dat cannabis in wisselwerking staat met de receptoren in de hypothalamus, met als resultaat dat deze in de war raken. Deze receptoren noemt men pro-opiomelanocortine (POMC) prohormonen. Deze geven een signaal af wanneer je voldoende hebt gegeten. De auteurs stellen dat deze POMC's totaal anders te werk gaan als ze aan cannabis blootgesteld worden. In dat geval vergroten ze je eetlust. Cannabinoïden kunnen dus, zelfs al is het maar tijdelijk, de functie van neuronen omdraaien en nieuwe verbindingen leggen in de hersenen.
Wat deze onderzoeksresultaten met elkaar gemeen hebben, is dat ze laten zien dat er verschillende receptoren bij betrokken zijn en dat het met ons natuurlijke endocannabinoïde systeem te maken heeft. De THC in cannabis manipuleert de neuroverbindingen in onze hersenen om onze zintuigen aan te sturen. Uiteindelijk blijkt THC ons de munchies te geven omdat het onze hersenen ervan overtuigt dat ons lichaam voedsel nodig heeft.
De meeste wetenschappers zijn het er inderdaad over eens dat het munchie-fenomeen hoogstwaarschijnlijk een complexe fysiologische reactie is. Een reactie die niet toegeschreven kan worden aan één groep neuronen. Dat houdt in dat de resultaten van de genoemde onderzoeken allemaal een deel laten zien van wat de munchies veroorzaakt. Het is dus niet zo dat er één oorzaak kan worden aangewezen.
Misschien ben jij wel iemand die verzot is op cannabis, maar niet van de munchies houdt. Speciaal voor jou hebben we hier een lijst waarmee je eenvoudig je knorrende maag tot rust kunt brengen als je stoned bent.
Zeg nu zelf, het draait er vaak op uit dat je wanhopig op zoek gaat naar iets om te snacken na een rooksessie. Een goede oplossing is om al je junkfood en ongezonde snacks in de vuilnisbak te kieperen. Koop het gewoonweg niet meer. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We knabbelen er allemaal graag op los tijdens een film, knetterstoned op de bank. Een andere meer realistische oplossing is het vervangen van al je ongezonde eten door gezond voedsel. Bereid jezelf voor op je volgende vreetkick met verse noten, fruit, groentesapjes en groenteknabbels. Zo kun je gerust toegeven aan de munchies. Je werkt allemaal gezonde voedingsmiddelen naar binnen. Tevens verlaag je hiermee het risico op overgewicht en diabetes.
De volgende keer dat je naar de koelkast loopt om een kant-en-klare pizza te pakken, kun je beter de deur uitgaan om een wandeling te maken. Je niet bezighouden met je hongergevoel werkt geweldig als je het goed aanpakt. Het achterliggende idee is dat je je geest amuseert en motiveert. Ga op zoek naar bezigheden die je interessant vindt, zodat er op een natuurlijke wijze een verhoogde aanmaak van dopamine plaatsvindt. Trek bijvoorbeeld de vrije natuur in of pak een terrasje in de stad met wat vrienden.
Voorkom de munchies door de juiste cannabissoort te gebruiken. Niet alle typen cannabis veroorzaken munchie-verschijnselen. Dat kan natuurlijk individueel verschillen. Maar als je op zoek gaat naar de juiste soort voor jou, kan dit voorkomen dat je de koelkast leegplundert. Praat eens met de lokale barman of met je vrienden en vraag wat hun ervaring is met verschillende genetica. Ze zouden je weleens kunnen verbazen met hoe high je kunt worden zonder een hongergevoel te krijgen. Blue Dream is een goed voorbeeld van een soort waarvan men zegt dat je niet aan eten hoeft te denken en waarmee je jezelf in toom kunt houden. Helaas gaat dit advies niet voor iedereen op; je moet wel in een land wonen waar wiet legaal is en/of waar je het zelf mag kweken.
Is al het bovenstaande niks voor jou? Ga dan sporten om de munchies de kop in te drukken. Sommige mensen vinden het zelfs erg leuk om high te sporten. Anderen gaan trainen en belonen zichzelf achteraf met een joint. Deze tip gaat eigenlijk hand in hand met de tweede, aangezien sporten een manier is om je lichaam en geest af te leiden. Het is in ieder geval een manier om je schuldige gedachten te onderdrukken nadat je wiet hebt gerookt en een hele zak chips hebt weggewerkt.