You have to add to cart at least 5 bottles or any program to make checkout.
Gepubliceerd: Oktober 3, 2019
Categoriën:
Cannabis Kweken
In de hedendaagse wereld van de land- en tuinbouw betekent de term ‘biologisch’ verschillende dingen voor verschillende mensen. Van oorsprong wijst het op het gebruik van natuurlijke meststoffen en het vermijden van synthetische chemicaliën en pesticiden. Recent hebben echter ook kwekers die hydrocultuur gebruiken het omarmd.
Afhankelijk van je definitie zijn 'biologische hydrocultuursystemen' te gebruiken voor het kweken van diverse planten, waaronder cannabis. Deze systemen zijn echter moeilijker op te zetten en te onderhouden dan hun niet-biologische tegenhangers. Desondanks is de aantrekkingskracht van biologisch gekweekte producten enorm. Genoeg om kwekers te verleiden tot de wereld van de biologische hydrocultuur.
De biologische landbouw heeft jarenlang gebruikgemaakt van grond als groeimedium. In het moderne tijdperk wijzen echter veel kwekers het gebruik van aarde en meststoffen af bij de definitie van biologisch kweken.
In het grootste deel van de wereld krijgt een product pas het certificaat ‘biologisch’ als het in grond is gekweekt. In 2017 heeft het United States Department of Agriculture echter besloten om ook gewassen uit de hydrocultuur en aquacultuur dit certificaat te geven. Daardoor stappen sommige kwekers nu over op deze technieken als onderdeel van hun biologische kweekprogramma.
Het is niet voor niets dat veel biologische kwekers zich lange tijd niet hebben beziggehouden met hydrocultuur. Allereerst zijn veel biologische voedingsstoffen niet volledig oplosbaar. Ze laten vaak resterend sediment achter. En dat bouwt zich op. Dit residu verstopt vaak het systeem, waardoor het soms niet meer lukt om robuuste en gezonde planten te kweken.
Bovendien heb je bij biologisch kweken vaak nuttige microben nodig en dikke, plakkerige suikers. Net als voedingsstoffen hebben deze de neiging om restanten achter te laten, die het hydrocultuursysteem mogelijk verstoppen. Deze afzettingen zorgen er bovendien soms voor dat er levende, florerende bacteriekolonies in het systeem ontstaan. Dergelijke organismen beïnvloeden ook de beschikbare hoeveelheid zuurstof voor de wortels. En daardoor beïnvloeden ze het vermogen van je planten om te groeien.
Toch is het mogelijk de kans op dergelijke problemen te verkleinen. Gebruik daarvoor biologische hydrocultuursystemen die al succesvol zijn gebleken (zoals aquacultuur en biocultuur).
Het heeft diverse voordelen om cannabis in een hydrocultuur te kweken. Planten ontwikkelen zich bijvoorbeeld sneller en leveren meer op dan in grond. Dat komt doordat de voedingsstoffen in een hydrocultuursysteem makkelijker bij de cannabis komen dan in aarde het geval is. Je mag ervan uitgaan dat kweek in een hydrocultuur al gauw 20% sneller en productiever is dan in grond gekweekte wiet.
Bovendien benutten hydrocultuursystemen de middelen efficiënter dan een kweek in grond. Bij hydrocultuur bespaar je bijvoorbeeld zowel op ruimte als op water. Je gebruikt minder water, omdat het effectief over de planten wordt verdeeld.. Bij kweek in grond neemt de aarde echter het grootste deel op. Planten in een hydrocultuur kweek je gewoonlijk ook in verzegelde en beschermde ruimtes. Daardoor zijn ze minder vatbaar voor bedreigingen, zoals plagen en ziekten.
Hydrocultuursystemen zijn op diverse manieren aan te passen om ze biologisch te maken. De twee meest geschikte, succesvolle en alom geaccepteerde biologische systemen zijn aquacultuur en biocultuur.
Bij aquacultuursystemen maak je gebruik van voedingsrijke vissenpoep om je planten te voeden. Het werkt met een systeem van tanks, waarbij de vis meestal in een specifieke tank met een biofilter zit. Het filter breekt middels zuurstof en biologische katalysatoren de voedingsdeeltjes af tot bruikbare stukjes.
Als je geen biofilter gebruikt, zorgt dat er soms voor dat er residu van voedingsstoffen ontstaat. Daardoor krijg je uiteindelijk te maken met problemen, zoals microben en algen. Er zijn ook speciale systemen die dit probleem omzeilen. Deze maken gebruik van substraatbedden voor het huisvesten van de microbiële populatie en gebruiken geen biofilter.
In een gezonde, goed opgezette aquacultuur is het prima mogelijk cannabis te kweken. Het kost soms echter tijd voordat het systeem goed werkt en in staat is bloeiende cannabisplanten te onderhouden. Bij veel andere succesvolle en (in de VS) biologisch gecertificeerde hydrocultuursystemen wordt gebruikgemaakt van substraatbedden voor extra groei. Bij deze systemen is sprake van een combi van substraten, waaronder kokosvezel, hoogwaardige compost, perliet, turf en schors.
Een biocultuur werkt ongeveer net zo als aquacultuursystemen. Hiervoor heb je echter geen vissen nodig om voedingsstoffen te verkrijgen. Dit systeem voedt de planten met volledig oplosbare nutriënten die eerst door een speciaal biofilter gaan. Dit filter huisvest zowel zuurstof als microbieel leven om complexe voedingsstoffen snel om te zetten in simpelere vormen. Bovendien maakt een biocultuur geen gebruik van een substraat. Het is niet afhankelijk van microbiële activiteit in een medium, maar van een biofilter.
Het gebruik van een biofilter en het vermijden van een substraat heeft voordelen. De wortels blijven bijvoorbeeld vrij van onoplosbare voedingsstoffen en microbiële activiteit. Daardoor is het schoner en hygiënischer. Biocultuur ziet men dan ook als ‘puurder’ dan andere biologische hydrocultuursystemen. Bovendien kost het opzetten van een biocultuursysteem voor het kweken van cannabis minder tijd dan een aquacultuur.
Er zijn diverse verschillen tussen biologische en niet-biologische hydrocultuursystemen. Deze zou je zorgvuldig moeten afwegen als je de overstap wilt maken. Niet alleen gebruik je andere (biologische) voedingsstoffen, je zou ook moeten weten dat er verschillen zijn qua irrigatie, pH en ziektebestrijding.
Allereerst heeft een biologisch hydrocultuursysteem een iets andere irrigatie nodig. Men adviseert druppelirrigatie om overmatige verzadiging van de wortelzone te voorkomen. Deze zone zou een balans moeten weerspiegelen tussen de vereisten van de microben en het wortelsysteem. Biologische systemen hebben daarbij een hoger niveau van zuurstoftoevoer nodig bij de wortelzone. Dat is omdat er zich veel microben in dat gebied bevinden.
Ook voor EG (elektrische geleidbaarheid) en beheer van de pH-waarde geldt in biologische hydrocultuursystemen een andere benadering. Zo heeft een dergelijke kweek van nature een hogere pHwaarde dan een niet-biologische hydrocultuur. Omdat je bij biologische kweek echter geen pH stabiliserende zuren mag gebruiken, is het beter de pH-waarden zichzelf te laten stabiliseren. Daarnaast geleiden biologische voedingsstoffen geen elektriciteit, waardoor een EG-meting vaak niet erg accuraat of nuttig is.
De bestrijding van plagen en ziekten vergt ook een zorgvuldigere benadering bij biologisch kweken. Net zoals pH-middelen zijn synthetische pesticiden en schimmelwerende middelen niet geoorloofd. Veel biologische kwekers gebruiken daarom neemolie en nuttige insecten om ongewilde plagen te weren. Daarbij zouden ze hun planten nauwkeurig moeten inspecteren. Houd de gezondheid van de cannabis goed in de gaten. Daarnaast zijn kleefvallen, horren en ingangen met dubbele deuren handig. Dit alles is cruciaal voor het beschermen van de planten.
Deze systemen zijn ongetwijfeld uitdagender en veeleisender om op te zetten en misschien ook wel om te onderhouden dan reguliere hydrocultuursystemen. Daarom zijn ze soms ook frustrerender en tijdrovender. Als je echter biologische cannabis wilt kweken, dan is het misschien wel de perfecte keus.