You have to add to cart at least 5 bottles or any program to make checkout.
Gepubliceerd: December 10, 2021
Categoriën:
Cannabis Info
Wiet is vooral bekend als recreatief middel, maar niet iedereen heeft er plezier van. Waar sommige mensen volop van de euforische 'high' genieten, zijn er ook mensen die niet zo enthousiast zijn over het effect.
Zo merken sommigen nauwelijks iets, ongeacht hoeveel ze consumeren. Weer anderen ontdekken dat ze helemaal verkeerd te werk zijn gegaan en begrijpen later pas waar die hele hype van stoned worden om draait.
De high van wiet wordt door meerdere factoren beïnvloed. Sommige factoren zijn genetisch van aard, andere meer indirect. Als je graag je avontuur met wiet wilt voortzetten, lees dan vooral verder. We gaan namelijk bespreken wat er allemaal mee kan spelen!
Maar over wat voor dingen hebben we het dan? Allereerst zijn het er 16, om precies te zijn. Houd er wel rekening mee dat veel factoren subjectief van aard zijn en dat ieder mens uniek is.
Voor veel wietgebruikers gebeurt er niet zoveel tijdens die eerste ervaring. Pas na meerdere sessies merk je meestal pas wat van die high.
Er bestaan meerdere theorieën over dit fenomeen. Volgens experts heeft je lichaam simpelweg nog niet voldoende cannabinoïdereceptoren, en heeft het wat tijd nodig om ze aan te maken, waarna je wel een fatsoenlijke high merkt. Wetenschappers noemen dit ook wel de 'sensibilisatieperiode'.
Een andere mogelijke reden ligt wellicht in je eigen reactie. Als beginner weet je niet precies wat je kunt verwachten en hoe je de high kunt herkennen.
En dat niet alleen, het kan ook zo zijn dat je het gewoon helemaal niet goed doet. Sommige mensen nemen een trek van een vaporizer of joint en houden de damp of rook in de mond. Ze inhaleren het niet via de longen en dit resulteert onbedoeld in een nauwelijks waarneembaar effect.
Experts geloven dat de dosering het belangrijkst is voor je ervaring met wiet. Hoeveel je gebruikt, bepaalt uiteindelijk of je een prettige of ongemakkelijke high ervaart.
Dat brengt ons natuurlijk bij de volgende vraag: wat is een goede dosering precies? Er staat niets in steen gebeiteld, maar in 2019 werd wel een voorstel gedaan om de standaard dosis THC op 5mg vast te stellen.
Er is ook een aantal studies gedaan naar doseringen en de waargenomen effecten daarbij. In 2017 is bijvoorbeeld ontdekt dat een dosering van 7,5mg THC mogelijk gevoelens van spanning verlicht. Een dosis van 12,5mg leek echter het tegenovergestelde effect op te wekken.
Wiet heeft voornamelijk effect door op het endocannabinoïdesysteem (ECS) in te werken. Dit systeem zit door je hele lichaam verspreid en reguleert andere biologische systemen.
Net als andere aspecten van je lichaam varieert het ECS per persoon. Daarom kunnen ook de effecten van THC en andere cannabinoïden per gebruiker aanzienlijk verschillen. Als je bijvoorbeeld een lage expressie van CB1-receptoren hebt (waar THC zich aan bindt om een high op te wekken), kan het lastiger zijn om high te worden.
Je hoeft slechts enkele zintuigen te gebruiken om wiet van slechte kwaliteit te herkennen. Zo heeft het meestal een bruin, droog uiterlijk, verkruimelt het gemakkelijk en ruikt het minder lekker.
Andere duidelijke tekenen zijn de aanwezigheid van zaden en een muffe geur. Gooi deze slechte wiet weg, vooral als de geur aan schimmel doet denken.
Wiet van slechte kwaliteit bevat ook minder cannabinoïden en terpenen, al kun je dat niet bepalen zonder tests te doen. De resulterende high is teleurstellend of blijft geheel achterwege.
Dankzij de legalisatie van wiet in veel landen zijn er talloze nieuwe producten verschenen. Hetzelfde geldt voor de consumptiemethoden; lang niet iedereen rookt meer gedroogde toppen. Tegenwoordig vind je tincturen, e-liquids voor je vaporizer, edibles, concentraten en nog veel meer!
Al deze producten wekken een specifieke high op. Het effect van roken houdt bijvoorbeeld zo'n drie uur aan. Een ervaring met edibles kan daarentegen wel twaalf uur duren. Bovendien zijn concentraten en edibles bijna altijd sterker dan toppen.
Momenteel vind je duizenden verschillende wietsoorten. Ze vallen dan wel onder de noemers 'indica', 'sativa' of 'hybride', maar elke soort levert weer een unieke ervaring.
Op gelegaliseerde cannabisproducten vind je vaak een percentage dat op de kracht duidt. Voor wietplanten geldt dat een soort met meer dan 20% THC als sterk wordt beschouwd.
Cannabinoïden, zoals THC en CBD, en terpenen (aromatische moleculen die de geur en smaak van wiet bepalen) spelen een belangrijke rol bij het effect van een specifieke soort. Als je cannabis gebruikt met een gebalanceerde verhouding THC:CBD merk je bijvoorbeeld slechts een lichte buzz. De paranoia en kriebels door ongelooflijk hoge THC-percentages blijven dan achterwege.
De verschillende cannabisproducten zijn hierboven al even aangestipt. Maar ook de gebruiksmethode van al deze producten heeft invloed op de uiteindelijke ervaring. Hierbij is de biologische beschikbaarheid een belangrijke factor. Simpel gesteld, betekent dit hoe snel en in hoeverre een middel de systemische circulatie bereikt om effecten op te wekken.
Als je wiet gebruikt voor recreatieve doeleinden, bepaalt de biologische beschikbaarheid hoe high of stoned je kunt worden. Gebruik je het om therapeutische redenen, dan kwantificeert het de werkzaamheid van een bepaald product.
Net als de sterkte van een soort, wordt de biologische beschikbaarheid in percentages uitgedrukt. Deze cijfers variëren en zijn afhankelijk van de consumptiemethode. Zo is de biologische beschikbaarheid van roken gemiddeld 30%. Met edibles is dit naar verluidt maximaal 20%. Onderzoek wijst uit dat je met vapen van de hoogste biologische beschikbaarheid profiteert, die is hierbij namelijk 50%.
Dit heeft vooral te maken met hoe vaak je wiet gebruikt. Tolerantie speelt hier uiteraard ook mee.
Als je lichaam gewend raakt aan het opnemen van THC, zullen je hersenen zich vanzelf aan de constante aanwezigheid ervan aanpassen. Dit begint met de desensibilisatie van de CB1-receptoren. Uiteindelijk moet je steeds meer THC gebruiken om effect te merken.
Om dit tegen te gaan, raden sommigen aan een tolerantiepauze in te lassen. Studies tonen aan dat je het aantal CB1-receptoren in je hersenen weer op een normaal niveau kunt brengen als je twee weken geen THC gebruikt.
Wetenschappelijke literatuur over de invloed van de omgeving op ervaringen met wiet ontbreekt nog, maar veel doorgewinterde gebruikers stellen dat er zeker een correlatie tussen de twee is.
Een voorbeeld: je voelt je een stuk meer op je gemak als je high wordt met mensen waar je je prettig bij voelt. Als je in een kamer vol vreemden zit, of op een onbekende plek, voel je je waarschijnlijk minder comfortabel.
Er zit ook een groot verschil tussen roken op bijvoorbeeld een druk station en roken op het strand onder de sterrenhemel. Drukke plaatsen kunnen ongemak opwekken, terwijl een plekje in de natuur de ontspanning juist bevordert.
Jawel, ook hydratatie heeft invloed op je ervaring met wiet. Schoolvoorbeeld: die gehate 'cotton mouth' na het binnenkrijgen van cannabinoïden. Gelukkig verhelp je dit snel met een glas water.
Water is leven. Dit geldt ook als je wiet gebruikt. Anekdotisch bewijs toont namelijk aan dat het gebruik van cannabis meer ontspant als je voldoende gehydrateerd bent. Als je genoeg drinkt, bevordert dat mogelijk ook een goede nachtrust, heb je minder last van ongemakken en geniet je meer van het sociale leven.
Wetenschappers hebben een fascinerend verband tussen de darmen, stemming en het ECS ontdekt. Een studie uit 2020 heeft zich bijvoorbeeld gericht op veranderingen in het microbioom als gevolg van stress en hoe dit tot een verstoord metabolisme van vetzuren kan leiden.
In feite lijkt dit te leiden tot 'verminderde signalering' in het endocannabinoïdesysteem in de hippocampus, het deel van de hersenen dat je emoties regelt. Latere bevindingen zijn in verband gebracht met stemmingsstoornissen en depressie.
Simpel gesteld, kan onze voeding, samen met onze leefstijl, het niveau van endocannabinoïden in de hersenen beïnvloeden. En uiteindelijk heeft dit ook invloed op je ervaring met wiet.
Je weet vast wel dat je sneller dronken wordt als je maag leeg is. Dat komt omdat de opname van alcohol zonder de aanwezigheid van voedsel versnelt.
Men denkt dat het tegenovergestelde waar is als je wiet gebruikt; dat blijkt in elk geval uit enquêteresultaten. Zo geven mensen aan dat de consumptie van edibles op een volle maag de sterkte ervan verbetert en tot meer hevige, uitgesproken effecten leidt. De respondenten merkten ook op dat het eten van edibles op een volle maag een ontspannender effect had. Daarnaast hadden ze minder behoefte om alcohol te drinken.
Voor wat betreft de wetenschappelijke validiteit hiervan zijn de meningen verdeeld, maar het geeft toch een interessant beeld.
Bepaalde voedingsmiddelen hebben ook invloed op de effecten van wiet. Het geheim zit hem in de terpenen, stoffen die cannabis en sommige voedingswaren met elkaar gemeen hebben.
Laten we myrceen even als voorbeeld nemen. Dit terpeen staat bekend om zijn verzachtende, slaapopwekkende effecten. Mango is bijvoorbeeld rijk aan myrceen.
Om die reden bestaat er een theorie dat het eten van mango de high van wiet kan versterken.
Elke vorm van beweging of lichamelijke activiteit is goed voor je algemene gezondheid. Je weet vast wel dat je lichamelijk fit blijft als je regelmatig sport, maar wist je ook dat hierbij endorfine vrijkomt? Dit is een hormoon dat gevoelens van genot stimuleert. Bovendien wordt aangenomen dat de endocannabinoïde anandamide een rol speelt bij het fenomeen van de 'runner's high'.
Op dezelfde manier kun je ook euforische en stemmingsverbeterende effecten voelen als je wiet gebruikt. Sommige mensen gebruiken het dan ook bij het sporten om zowel de stemming als de prestaties te verbeteren.
En dat niet alleen, want het lijkt ook zo te zijn dat beweging de opname van THC verbetert. Dit is echter nog altijd een theorie.
In 2002 probeerden wetenschappers te bepalen of slaapgebrek invloed kan hebben op iemands ervaring met wiet. Zeven recreatieve wietgebruikers namen deel aan een experiment waarbij hun slaapuren werden verkort. Vervolgens werd hen gevraagd een joint te roken.
Het bleek dat het gebruik van wiet bij een tekort aan slaap de dosisafhankelijke effecten van THC op zowel de hartslag als de subjectieve verzwakking versterkte. Met andere woorden, het gebruik van cannabis na een nacht slecht slapen kan ervoor zorgen dat het effect heviger aanvoelt.
Ook bepaalde aandoeningen hebben mogelijk invloed op de wietervaring. Als voorbeeld richten we ons op aangeboren bijnierhyperplasie, waarbij patiënten vaak hoge niveaus van het hormoon pregnenolone aanmaken.
Een korte uitleg: pregnenolone wordt gebruikt om oestrogeen aan te maken. In 2017 is aangetoond dat pregnenolone de verslechtering van de cognitieve functie en sociale interactie door THC lijkt te blokkeren.
Kortom: pregnenolone kan mogelijk de negatieve effecten van cannabisgebruik beperken. Het kan echter ook het gevoel van high zijn blokkeren. En dit is nog maar één voorbeeld van hoe een biologische factor je ervaring met wiet kan beïnvloeden.
Ieder mens is verschillend. Jouw ervaringen met wiet, of dat nu goede of slechte zijn, kunnen sterk van die van anderen verschillen. En dat is helemaal oké.
Als je niet geniet van de magische plant, is het misschien gewoon niet voor je weggelegd. Wanneer je het echter wel fijn vindt, staan je nog heel wat memorabele momenten te wachten!