You have to add to cart at least 5 bottles or any program to make checkout.
Gepubliceerd: Februari 20, 2022
Categoriën:
Cannabis Info
Blowen wekt diverse reacties op, zowel geestelijk als lichamelijk. THC heeft namelijk een wisselwerking met receptoren die zich door je hele lichaam bevinden en beïnvloedt zo veel verschillende lichaamsprocessen.
In dit artikel kijken we naar een aantal veelvoorkomende bijwerkingen van THC. We zoeken ook uit waarom deze neveneffecten ontstaan en wat je kunt doen om ze te bestrijden.
Delta-9-tetrahydrocannabinol, oftewel THC, is de meest voorkomende cannabinoïde in de wietplant. Toevallig is de stof ook verantwoordelijk voor de krachtige high. THC wordt geproduceerd in de trichomen (klieren op de toppen en suikerblaadjes) van de plant, maar de natuurlijke functie ervan is niet helemaal bekend. Gedacht wordt dat het verschillende functies vervult, van het verjagen van roofdieren tot het beschermen van de wietplant tegen de zon.
Maar hoe veroorzaakt deze microscopisch kleine verbinding een high bij mensen? Nou, dit heeft alles met het endocannabinoïde systeem (ECS) te maken. Het ECS is een netwerk van kanalen, receptoren, neurotransmitters en enzymen dat door je hele lichaam zit en voor signalering en communicatie wordt gebruikt.
THC imiteert een van deze neurotransmitters, namelijk anandamide. Daarom is het in staat zich te binden aan CB1-receptoren en kan het met het ECS communiceren. In tegenstelling tot anandamide, wat gemakkelijk wordt afgebroken door de enzymen in je lichaam, is THC behoorlijk robuust. Als een gevolg hiervan wekt het een indrukwekkende high op die zowel lichaam als geest kan treffen.
Als je THC voor recreatieve doelen gebruikt, is het effect meestal gewenst: je wordt high. Maar het is erg lastig om precies te beschrijven wat een high nu werkelijk is. Het is eigenlijk een combinatie van verschillende effecten die samenkomen en gevoelens opwekken van euforie, genot en een alternatieve werkelijkheid.
Iedereen die weleens wiet heeft gerookt, kan je vertellen dat die geweldige high niet het enige effect is. THC kan namelijk ook bijwerkingen hebben. Sommige daarvan zijn prettig of maar een klein beetje vervelend, maar er zijn ook neveneffecten die wat vervelender zijn.
Voor sommigen zijn de bijwerkingen zelfs zo vervelend dat ze met het gebruik van wiet stoppen. Maar voor de meeste mensen zijn ze alleen maar wat hinderlijk en niet problematisch.
Rode ogen zijn waarschijnlijk het duidelijkste teken dat iemand wiet heeft gerookt. Deze klassieke bijwerking kan vervelend zijn als er mensen langskomen die niet mogen weten dat je stoned bent. Maar waarom gebeurt het?
Nou, THC heeft vasodilaterende eigenschappen. Dit betekent dat het je bloedvaten verwijdt, ook de haarvaten in je ogen. Deze vullen zich met meer bloed, waardoor je ogen rood kleuren. Het is echter niets om je zorgen over te maken en het verdwijnt vanzelf weer als de THC je systeem verlaat.
Vind je het toch heel vervelend en is het belangrijk dat je ogen er normaal uitzien? Weet dan dat er speciale oogdruppels bestaan die je kunnen helpen dit fenomeen te bestrijden.
De munchies zijn waarschijnlijk de bekendste, en meest geliefde bijwerking van het gebruik van THC. Toch weten we er nog lang niet alles over.
Er doen diverse verhalen de ronde over waarom we door THC de keukenkastjes gaan doorspitten op zoek naar wat te snaaien, maar er is nog geen bewezen oorzaak. Een studie uit 2015 suggereert dat THC de functies van een bepaald deel van de hersenen omkeert.¹ Normaal gesproken vertellen hypothalamische proopiomelanocortine (POMC) neuronen je lijf dat je maag vol is en dat je moet stoppen met eten. Dus, wat is er nu precies aan de hand?
Geobserveerd is dat THC de activiteit in dit deel van de hersenen verhoogt. Dit ging tegen alle verwachtingen van de onderzoekers in, want dat zou de honger toch juist moeten verminderen? Wat er precies gebeurt, is nog onduidelijk, maar de wetenschappers vermoeden dat THC de functie van POMC activeert en omkeert en daarmee de eetlust versterkt. Er is echter nog veel meer onderzoek nodig, want dit mechanisme is nog niet elders gezien.
Een andere theorie stelt dat de activatie van de CB1-receptoren door THC je waarneming van geuren versterkt. Daardoor zou eten aantrekkelijker worden ². Het is je vast wel bekend dat de geur van eten trek opwekt. En dat is ook precies de reden waarom sommige restaurants met opzet verrukkelijke geuren verspreiden, zodat je in de verleiding komt om naar binnen te gaan!
Ook de oorzaak van het lethargische effect van THC is niet helemaal duidelijk. Men vermoedt dat er diverse factoren verantwoordelijk zijn voor het gevoel van lethargie en de slaperigheid die soms met het roken van wiet gepaard gaan.
Men denkt dat vooral een hoge dosering THC op de korte termijn slaperigheid veroorzaakt. In combinatie met de effecten van terpenen, andere actieve verbindingen in de wietplant, worden deze gevoelens soms versterkt. Zo is opgemerkt dat myrceen, een veelvoorkomend terpeen, de snelheid verhoogt waarmee THC de bloed-hersenbarrière passeert. Mogelijk versterkt dit de effecten ervan en het gevoel dat je alleen maar wilt slapen.³
Op de langere termijn, spelen er mogelijk veel uitgebreidere mechanismen mee. Zo denkt men dat regelmatig gebruik van THC de dopaminereceptoren ongevoelig maakt. Hierdoor neemt de beschikbare hoeveelheid dopamine af.⁴ Deze stof versterkt het gevoel van motivatie en energie. Daarom wordt gedacht dat de desensibilisatie van dopaminereceptoren je na verloop van tijd minder gemotiveerd en lusteloos maakt. Het goede nieuws is dat deze receptoren vanzelf weer herstellen als je even geen THC gebruikt.
Een droge mond staat in de medische wereld bekend als 'xerostomie'. Het verschijnsel kan variëren van hinderlijk tot ongelooflijk verontrustend. En het ergste is dat je het niet kunt bestrijden door gewoon lekker veel water te drinken.
Een droge mond heeft ook alles te maken met, jawel, het ECS. In je mond, waaronder in de speekselklieren, bevinden zich tevens CB-receptoren. Wanneer THC zich aan deze receptoren bindt, lijkt het de productie van speeksel te onderdrukken. Een droge mond is het gevolg.
Maar wat kun je hiertegen doen? Omdat uitdroging niet de oorzaak is, zal het drinken van water je droge mond niet verhelpen. Maar als je vanaf het begin van de high steeds kleine slokjes water drinkt, kun je het probleem wel verlichten.
Daarnaast zullen de speekselklieren aan de slag gaan als ze voedsel herkennen. Je kunt ze bijvoorbeeld stimuleren door op kauwgom te kauwen of op een zuurtje te zuigen. Daarbij kun je het beste voor suikervrije opties kiezen, want suiker werkt ook uitdrogend.
Voor veel mensen is die veranderde waarneming precies de reden waarom ze wiet roken. Maar dit is niet altijd prettig!
THC kan je zeker aan het lachen brengen en gevoelens van genot veroorzaken. Het kan echter ook negatieve emoties aanwakkeren. Over het algemeen bestaan deze uit angst en paranoia, maar lichamelijke symptomen zijn ook niet ongebruikelijk. Denk aan zweterige handen of een versnelde hartslag. Al met al verergeren deze klachten de ongemakkelijke gevoelens die je al hebt.
Voel je je niet zo lekker als je een joint rookt? Dan kun je het beste even stoppen. Denk niet dat je de negativiteit doorbreekt en rust vindt door meer te roken. Misschien is de gekozen strain de boosdoener, misschien heb je veel aan je hoofd of misschien is wiet op dat moment niet ideaal. Het is belangrijk dat je dit uitzoekt als je op een gezonde manier cannabis wilt gebruiken.
Er is een aantal dingen dat je kunt doen om ongemakkelijke gevoelens te verlichten als je high bent. Drink bijvoorbeeld wat water, ga wandelen of gebruik CBD. Leg die bong even opzij en richt je op verfrissende, ontspannende activiteiten, dan voel je je vast snel weer beter.
De wietplant, en dan met name THC, is een ongelooflijk bijzondere drug. Het is geen stimulerend, hallucinogeen, depressief of dissociatief middel; wiet laat zich niet in een hokje plaatsen. Het combineert effecten uit al deze categorieën om jou op die unieke, geliefde high te trakteren.
Vanwege de aanwezigheid van het ECS in je hersenen en veel andere lichaamsdelen, kan THC bijna elk lichaamsdeel beïnvloeden. Dit verklaart ook de vele effecten en bijwerkingen ervan. Je weet nu in ieder geval wat de stof teweeg kan brengen. Waar het op neerkomt: doe rustig aan en luister naar je lijf. Meestal weet je zelf heel goed wat het beste voor je is!