You have to add to cart at least 5 bottles or any program to make checkout.
Gepubliceerd: Augustus 20, 2022
Categoriën:
Cannabis Kweken
Hoewel wiet vaak groen is, staat het ook om andere mooie kleuren bekend. De bekendste tint is misschien wel paars, maar wiet kan ook rood, bruin of roze worden.
In veel gevallen hoef je je geen zorgen te maken als je wiet deze kleuren vertoont. Wanneer de stelen echter verkleuren, moet je wel alert zijn. Zeker bij soorten die niet genetisch vatbaar zijn voor verkleuring!
Het paars of rood kleuren van de stelen van een wietplant kan verschillende oorzaken hebben. Meestal zit er daarbij een verschil tussen gekleurde stengels en gekleurde bladeren en toppen. Gekleurde bladeren en toppen worden vaak veroorzaakt door de expressie van specifieke genen, en zijn in dat geval niets om je zorgen over te maken.
In sommige gevallen geldt dit ook voor de stengels, maar het kan dan ook een symptoom zijn van een onderliggend probleem, of beide. Vaak is het een specifieke mix van genetische en omgevingsfactoren die deze tinten bij de stengels, bladeren en toppen naar boven brengt.
Hieronder gaan we in op de oorzaken van rode en paarse stengels, en wat je ertegen kunt doen.
Door temperatuurschommelingen kunnen delen van de wietplant andere kleuren krijgen dan groen. Dit komt vooral voor bij planten met genen die van zichzelf al dergelijke tinten tot uitdrukking brengen. Deze kleuren kunnen variëren van rood, tot roze, paars, bruin en bijna zwart. Sommige kwekers stellen hun planten 's nachts zelfs opzettelijk bloot aan een koudere temperatuur om kleurrijke fenotypes te stimuleren. Een verlaging van 5 tot 10 graden Celsius (van dag naar nacht) kunnen al voor dynamische tinten zorgen.
In principe kan dit niet zoveel kwaad. Wanneer deze temperatuurschommelingen echter gepaard gaan met vertraagde of onvolledige groei, kan het weleens te koud zijn.
Dit kun je vrij eenvoudig oplossen: houd de temperaturen dag en nacht constant. Wanneer je ’s nachts toch een wat lagere temperatuur wilt hanteren, zorg er dan voor dat je het niet overdrijft. Houd er rekening mee dat wiet moeite heeft met temperaturen lager dan 15°C, en de groei bij 10°C echt begint te haperen.
Een tekort aan voedingsstoffen kan ook tot verkleuring van de stengels leiden. Dit kan het gevolg zijn van onvoldoende voeding of een voedingsblokkade. In dit geval worden de stengels meestal rood, en dit is geen goed nieuws. Controleer ook de bladeren om te checken of je daadwerkelijk met een voedingsprobleem te maken hebt. Hangen ze er suf bij, of krijgen ze een gele kleur? Onderneem dan actie en voorkom dat de gezondheid van je planten in een neerwaartse spiraal terechtkomt.
Als je denkt dat je planten te maken hebben met een voedingstekort, dan ligt de oplossing voor de hand: geef ze meer voeding. Magnesium en fosfor lijken specifiek verband te houden met rode stengels, dus wat extra van deze stoffen geven is een goed begin.
Zorg echter dat je niet overdrijft. Meer voeding is niet altijd beter. Voeg maar een klein beetje toe en kijk hoe je planten erop reageren. Geef nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid, dit kan namelijk nadelige effecten hebben. In het geval van teveel voeding (een voedingsblokkade) kunnen er ironisch genoeg ook tekortkomingen optreden, omdat je planten de voedingsstoffen in het substraat niet meer op kunnen nemen. Om dit op te lossen, moet je het substraat met zuiver, pH-gebalanceerd water spoelen. Daarna kun je weer langzaamaan voedingsstoffen toevoegen.
Als de pH-waarde buiten het gewenste bereik valt, kunnen de wortels minder of zelfs helemaal niets meer opnemen. Dit kan ook tot een voedingsblokkade en rode en paarse stengels leiden.
Investeer eerst in een pH-meter om de pH-waarde van je grond te bepalen. Deze geeft aan of de waarde te hoog of te laag is. Wiet in natuurlijke aarde houdt van een pH tussen de 6 en 7.
Hoewel het zelden voorkomt, kun je bij een lagere pH-waarde eenvoudig een 'pH-up'-product gebruiken. Ook regulier kraanwater werkt vaak prima, want dit heeft een pH van ongeveer 7.
Een te hoge pH-waarde komt veel vaker voor. In dit geval moet je wat 'pH-down' aan de grond toevoegen. Meet het water dat uit de pot loopt terwijl je bewatert. Op die manier kun je beoordelen of het helpt. Zodra de meter een goede pH-waarde weergeeft, zit je goed.
Blijf de grond controleren en geef, indien nodig, nog wat van je pH-product. Zorg dat je in de toekomst altijd de pH van je voedingsoplossing, water en substraat test om problemen te voorkomen.
Allerlei stressoren kunnen ervoor zorgen dat de stelen van je planten rood en paars kleuren. Te veel water geven, te weinig bewateren, koude temperaturen en plagen zijn slechts een paar voorbeelden. Deze problemen kunnen directe of indirecte effecten hebben en leiden tot stengel- en bladverkleuring, maar hoe bepaal je de specifieke oorzaak? En wat zijn de oplossingen?
Zorg eerst dat je meer te weten komt over de genen van de plant. Heeft ze de neiging om gekleurde stengels te vertonen? Zo ja, wat is vaak de reden dat deze eigenschap komt bovendrijven? De meeste stressvormen gaan gepaard met specifieke tekenen. Als je bijvoorbeeld te veel water geeft, verkleuren eerst de bladeren aan de onderkant. Bewater je echter te weinig, dan verkleuren de blaadjes gelijkmatig en worden ze knapperig.
Als je beestjes op of rond je planten ziet en de stelen verkleuren, dan is waarschijnlijk een plaag de oorzaak.
Kortom, zoek eerst uit wat de oorzaak van de plantenstress is, en handel vervolgens naargelang.
Fusarium is een parasitaire schimmel die de stengels van wietplanten paars kan laten kleuren. Dat lijkt misschien mooi, maar dit is een serieus probleem. De verkleuring van de stengels is namelijk het gevolg van necrose van het vaatstelsel. Voordat dit optreedt, zul je echter vlekken op de bladeren zien, waarna ze beginnen te krullen en verwelken.
Slecht nieuws: Fusarium is niet te genezen. Zodra deze schimmel zich heeft verspreid, zijn je planten verloren. Je kunt de geïnfecteerde planten het beste verwijderen.
Wel kun je bepaalde voorbereidingen treffen om te voorkomen dat deze parasiet zich überhaupt nestelt. Een plant met een gezond immuunsysteem kan veel beter een Fusarium-infectie bestrijden dan een kwetsbare plant.
Om je planten gezond te houden, moet je ze zorgvuldig voeding geven. Ook moet je de pH op peil houden en ervoor zorgen dat ze niet te veel water krijgen. Je kunt ze ook een handje helpen door ze in potten te planten en de omringende potgrond min of meer steriel te houden, vooral als ze nog jong zijn. Oudere planten zijn over het algemeen iets robuuster en lopen daarom minder risico op infecties.
Stelen van wietplanten kunnen ook als reactie op te veel UV een roodachtige kleur krijgen. Dit is gewoon een afweermechanisme, net als het verkleuren van de menselijke huid. In principe hoef je je hier geen zorgen over te maken. Als het maar een paar stelen zijn aan de bovenste takken, is er niets aan de hand. Wanneer het echter een groot deel van de bovenkant van de plant betreft, moet je je verlichting mogelijk aanpassen.
Vaak is het voldoende om het licht wat verder van het bladerdak af te plaatsen. Zolang je de juiste kweeklampen gebruikt, zou dit in principe genoeg moeten zijn. Als je om wat voor reden dan ook de lampen niet kunt verplaatsen, dim ze dan wat. Wanneer je planten slecht reageren op fel licht, hebben ze sowieso baat bij wat minder.
We zeiden eerder al dat sommige planten genetisch vatbaar voor kleurverandering zijn. Soms komt dit door stress, zoals koude nachten, maar het kan ook gewoon uit zichzelf naar voren komen.
Veel kwekers kiezen met opzet voor soorten die mooie, donkere tinten krijgen. Voor hun is esthetiek een belangrijke factor. En eerlijk is eerlijk, dit ziet er niet alleen tof uit in de kweekruimte, maar ook als de toppen eenmaal in de voorraadpot liggen!
Hier is geen oplossing voor, genen zijn genen. Dus wil je die kleuren vermijden, kies dan gewoon voor andere wietsoorten. Als paarse/rode stelen door genen worden veroorzaakt, hoef je je geen zorgen te maken.
Over het algemeen niet. Ondanks dat moet je in sommige gevallen toch ingrijpen. Daarbij kunnen bepaalde tekenen een indicatie geven van waar je mee te maken hebt, bijvoorbeeld stress of een ziekte. Aan de hand daarvan kun je actie ondernemen. Als de stengels van kleur veranderen, maar de plant verder gezond blijft, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken.