You have to add to cart at least 5 bottles or any program to make checkout.
Gepubliceerd: September 20, 2022
Categoriën:
Cannabis in de Keuken • How To
Misschien lees je dit artikel omdat je van plan bent om edibles te maken. Dan weet je misschien ook wel (ongeveer), wat decarboxyleren betekent. Hoe dan ook, wij zullen je vertellen wat het is en hoe je het doet!
Decarboxyleren (ook wel 'decarben') is nodig, omdat je anders het effect van THC niet kunt merken. Hieronder lees je er meer over.
Kort samengevat, is decarboxyleren het verhitten van rauwe, gedroogde wiettoppen. Hierdoor zullen de kostbare cannabinoïden in de wiet geactiveerd worden, en krijg je het effect waar je naar op zoek bent.
Bij blowen of vapen is decarboxyleren niet nodig, want dan verhit je de wiet toch al. Maar bij het maken van edibles, olie of wietboter, is het wel noodzakelijk.
Zoals we eerder al zeiden, zorgt decarboxyleren voor activering van de cannabinoïden in je wiet. Alvorens dit proces zijn cannabinoïden zure verbindingen, die anders op het ECS inwerken dan wanneer ze geactiveerd zijn.
Een goed voorbeeld is tetrahydrocannabinol-zuur (THCA). Dit zuur komt voor in de trichomen van wiet en is niet bedwelmend. Als je wiettoppen rauw eet, zul je er dus niets van merken, maar bij blowen of vapen wordt je er wel high van.
Zo gaat het ook bij cannabidiolzuur (CBDA). Evenals THCA wordt dit zuur door verhitting geactiveerd.
Pas wanneer THCA en CBDA in achtereenvolgens THC en CBD zijn omgezet, kunnen ze een verbinding met je lijf aangaan en het gewenste effect hebben.
Decarboxyleren gaat vooral om verhitting. Je zult de rauwe wiettoppen in 30-45 minuten tot minstens 110°C moeten verhitten. Een temperatuur van 120°C wordt ook wel genoemd, maar dat is echt het uiterste.
De sleutel hierbij is dat je niet over die drempel heen gaat. Bij een temperatuur van 150°C worden de cannabinoïden en terpenen namelijk aangetast. Daardoor gaat de kracht van de wiet verloren.
Hieronder laten we zien hoe je op twee manieren kunt decarboxyleren. We beginnen met de oven, die in de meeste keukens wel voorhanden is.
De eerste optie die je daarbij hebt, is het gebruik van een bakplaat:
Je kunt ook een glazen, ovenbestendige weckpot gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je keuken niet zo gaat ruiken. Volg hiervoor dezelfde stappen als hierboven, maar nu met de wiet in de pot.
Wees wel heel voorzichtig met deze methode, zodat je niet overal hete glasscherven terugvindt!
Als je in het bezit bent van een sous-vide-koker, lees dan zeker even verder. De voordelen van een sous-vide zijn dat het decarboxyleren er beter door gaat en dat je aanbranden voorkomt. Je doet het als volgt:
Decarboxyleren is helemaal niet moeilijk, maar je moet wel met enkele dingen rekening houden. Hier volgen onze laatste tips.
Zoals je in deze korte handleiding hebt kunnen lezen, is decarboxyleren niet zo moeilijk. Je hebt er wel wat geduld voor nodig, maar dat moet je er nu eenmaal voor over hebben als je lekkere edibles en extracten wilt.
Hopelijk heb je wat aan dit artikel. Dan is het nu tijd om zelf de keuken in te duiken. Succes!