You have to add to cart at least 5 bottles or any program to make checkout.
Gepubliceerd: April 20, 2023
Categoriën:
Cannabis Kweken
Nee, je bent niet te stoned als je ziet dat je planten tijdens de bloei paars worden. Maar waarom wordt wiet eigenlijk paars? Hieronder leer je alles wat je moet weten over paarse cannabis, waaronder de oorzaak en welke soorten dit kenmerk vertonen.
De meesten associëren wiet met de kleur groen. En het is inderdaad zo dat de meeste wietsoorten tijdens het rijpen groene bladeren en toppen krijgen. Toch zie je op social media af en toe ook een paarse wietplant voorbijkomen, of misschien staat er wel eentje in de kweekruimte of tuin van je vriend. Hoewel ze er uniek en exotisch uitzien, zijn paarse wietplanten niet veel anders dan groene. Ze produceren dus vergelijkbare stoffen en wekken soortgelijke psychoactieve effecten op.
Het opvallende verschil in uiterlijk komt door pigmenten in het plantenweefsel. Simpel gezegd, hebben groene wietplanten een hoog chlorofylgehalte, waardoor ze groen licht weerkaatsen. Paarse planten hebben ook chlorofyl, maar bevatten daarnaast ook pigmenten die paarse golflengtes van het licht reflecteren.
Heb je weleens wietplanten gekweekt waarvan de bladeren paars werden? Misschien raakte je in paniek, maar gelukkig is dat nergens voor nodig. Tenslotte is dit fenomeen gewoon het gevolg van bepaalde pigmenten. Deze stoffen, ook wel 'anthocyanen' genoemd, zijn dezelfde fytochemicaliën die verantwoordelijk zijn voor de dieprode, paarse en blauwe kleuren van bijvoorbeeld bosbessen, rode sla, aubergine en aardbeien. Ze zitten feitelijk in alle soorten wiet, maar worden pas zichtbaar wanneer ze in hoge concentraties voorkomen.
Wanneer er genoeg anthocyanen in het blad- en toppenweefsel zitten, maskeert het paarse en roodachtige licht dat ze weerkaatsen, het groene licht dat de chlorofylmoleculen reflecteren. De concentratie anthocyanen is vooral genetisch bepaald, maar wordt ook beïnvloed door omgevingsomstandigheden (daarover zo meer).
Verschillende delen van de wietplant kunnen paars worden, afhankelijk van de betreffende soort. Sommige soorten worden bijna helemaal paars, terwijl andere subtiele kleuren vertonen in specifieke delen. Uiteindelijk kunnen de volgende onderdelen van een wietplant paars kleuren:
• Toppen: deze structuren zijn in feite clusters van kleine, vrouwelijke bloemen. Bij sommige soorten worden de toppen helemaal paars, wat een prachtig contrast vormt met de laag kristalachtige trichomen.
• Steelblaadjes: dit zijn de kleine blaadjes waar de vrouwelijke bloemen uit zijn opgebouwd en waaruit twee sliertige stempels verschijnen. Bij soorten met een hoog anthocyaangehalte kunnen deze blaadjes ook paars worden.
• Fan leaves: dit zijn de grotere bladeren die als een soort zonnepanelen werken. Zo zijn ze verantwoordelijk voor het grootste deel van de fotosynthese. Een hoog anthocyaangehalte kan ervoor zorgen dat fan leaves helemaal paars worden.
• Suikerblaadjes: dit zijn de kleinere blaadjes die tussen de toppen groeien. Daar dragen ze ook bij aan de fotosynthese en zodoende de topontwikkeling.
• Stelen: jazeker, bij sommige soorten kunnen zelfs de stelen paars worden!
• Bladstelen: dit zijn de kleine stelen waarmee de bladeren aan de takken verbonden zijn. Ook deze kunnen paars en rood kleuren.
Anthocyanen zijn een vorm van pigment. Ze komen voor in plantenweefsels en spelen op verschillende manieren een belangrijke rol. Voor mensen is voeding die rijk is aan deze stoffen heel gezond, vanwege de antioxidante werking ervan. In planten worden anthocyanen aangemaakt om de volgende redenen:
• Bescherming: anthocyanen beschermen planten tegen ultraviolette straling door deze schadelijke golflengtes te weerkaatsen.
• Bestuiving: vanwege hun felle en aantrekkelijke kleuren helpen anthocyanen ook bestuivende insecten aan te trekken.
• Groei: anthocyanen dragen op verschillende manieren bij aan de ontwikkeling van planten, bijvoorbeeld door verticale groei te bevorderen en laterale topontwikkeling tegen te gaan.
• Antioxidante werking: net als bij mensen helpen anthocyanen planten om vrije radicalen te neutraliseren en DNA-schade te voorkomen.
• Verdediging: deze kleurrijke stoffen beschermen planten ook tegen ziektes, zoals schimmels.
Veel kwekers zijn betoverd door het uiterlijk van paarse wiet en willen het daarom graag zelf kweken. Lijkt dit jou ook wel wat, dan zijn er enkele dingen die je moet weten om je kansen op succes te vergroten. Hieronder behandelen we de drie belangrijkste factoren.
Genen spelen een belangrijke rol als je paarse wiet wilt kweken. Sommige soorten hebben van nature aanleg om paarse kleuren te ontwikkelen, ook als omgevingsfactoren dit niet bevorderen. Als je eens paarse wiet wilt oogsten, kun je met deze strains niet missen:
• **Purple 1: paarser dan dit wordt het niet. De prachtige kleur van deze plant onderscheidt haar van alle andere planten in je kweekruimte.
**Purple 1 - https://www.zativo.nl/dutch-passion/purple-1
• **Auto Purple: deze prachtige soort krijgt vanuit het midden van haar toppen donkerpaarse kleuren. Na een snelle groeicyclus van 9–10 weken ben je verzekerd van een uitstekende opbrengst!
**Auto Purple - https://www.zativo.nl/pyramid-seeds/auto-purple
• **Purple Kush: deze toppen hebben prachtig contrasterende kleuren. Elke top heeft een paarse kern, met daaromheen donkergroene suikerblaadjes.
**Purple Kush - https://www.zativo.nl/kannabia/purple-kush
Temperatuurstress, zowel door warme als koude temperaturen, kan het gehalte anthocyanen in een plant ook bevorderen. Wietplanten gedijen het beste bij een temperatuur van 18–26°C. Door de temperatuur een paar graden hoger of lager te zetten, zorg je dat je planten meer anthocyanen produceren. Het gaat enigszins ten koste van de plantprestaties, maar daarvoor wordt je wel met paarse wiet beloond.
Wietplanten gedijen tijdens de groei het best bij een licht zure pH van 5,5–6 en tijdens de bloei het beste bij een pH-waarde van 6–6,5. Door de pH in de bloeifase te verlagen tot 5,5-6 kun je de paarse kleur van soorten die rijk zijn aan anthocyanen stimuleren.
Niet per se. Sommige paarse soorten bevatten meer THC dan strains die groen blijven, maar het omgekeerde geldt ook. Hoge concentraties anthocyanen bepalen het uiterlijk, maar zorgen niet dat je higher wordt.
Het aroma van een specifieke soort hangt af van verschillende variabelen. Stoffen als terpenen en vluchtige zwavelverbindingen hebben een grote impact op de geur en smaak van een plant. Daarbij helpt het drogen en curen van wiet om het aroma te bevorderen. Qua smaak zijn anthocyanen vaak niet doorslaggevend, maar ze kunnen wiettoppen wel wat bitterder laten smaken.
Ja, dat kan! Wietplanten produceren ook andere fytochemicaliën die verschillende golflengtes van het licht weerkaatsen. Zo reflecteren moleculen uit de familie van carotenoïden (een groep terpenoïde moleculen) rood, geel en oranje licht. Ze zijn zeldzaam, maar planten met veel van deze stoffen, kunnen dergelijke kleuren vertonen.
Niet alleen weet je nu waarom sommige wietplanten paars worden, maar ook welke soorten je het beste kunt kweken als je dit fenomeen met eigen ogen wilt zien. Hoewel deze eigenschap de sterkte van je wiet niet beïnvloedt en ook nauwelijks impact heeft op de smaak, ziet het er wel superfraai uit. Laat je paarse toppen de volgende keer aan je vrienden zien; ze zullen versteld staan!