Easy Germination

Easy Germination

Cannabis Propagator

Cannabis Propagator

Disclaimer

Zativo levert uitsluitend aan privé-personen, niet aan commerciële en/of grootschalige kwekers. Als we vermoeden dat onze zaden desondanks hiervoor gebruikt gaan worden houden we ons het recht voor om de bestelling te weigeren. 

De ideale luchtvochtigheid voor wiet

De luchtvochtigheid van je kweekruimte speelt een grote rol bij het functioneren van je plant. Hij kan effect hebben op de groei en op de opbrengst en gevolgen hebben voor de verspreiding van ziekten een meeldauw. Als je precies begrijpt wat jouw planten nodig en hoe je daarvoor zorgt, kun je de kwaliteit van je gewassen verhogen en zo ook die van je opbrengst. Kennis is macht!

Ten eerste, wat is luchtvochtigheid? Wel, luchtvochtigheid verwijst naar de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is (waterdamp is gewoon water in gasvorm). Deze hoeveelheid wordt vaak in percentages weergegeven. Een luchtvochtigheid van 75 procent betekent bijvoorbeeld dat de lucht 75 procent van de totale hoeveelheid waterdamp bevat die de lucht bij die temperatuur vast kan houden. Naarmate de lucht warmer wordt, kan hij meer water vasthouden. Temperatuur en luchtvochtigheid staan dus met elkaar in verband. De luchtvochtigheid wordt relatieve luchtvochtigheid genoemd (RL).

Veel beginnende kwekers proberen de luchtvochtigheid laag te houden, dit is een veel gemaakte fout. Veel mensen denken namelijk dat een hoge luchtvochtigheid ziekten onder planten stimuleert. Dat is gedeeltelijk waar, maar deze veilige aanpak kan ook nadelen hebben op de groei van je planten.

De reden waarom luchtvochtigheid zo belangrijk is voor je planten is dat hij van invloed is op de mate waarin je planten transpireren. Tijdens het transpireren geven je planten water af aan de lucht, dit gebeurt op dezelfde manier als osmose – het watergehalte in de plant en buiten de plant zal in evenwicht proberen te komen. Dit betekent dat een lage luchtvochtigheid ervoor zorgt dat je planten veel transpireren, waardoor de hoeveelheid water in je plant verminderd wordt, en zo kan het watergehalte in je plant gevaarlijk laag worden. Als de luchtvochtigheid te hoog is, transpireren je planten veel langzamer. Cannabisplanten kunnen een luchtvochtigheid van 100 procent weerstaan, ze transpireren dus altijd (dat is goed, want het is essentieel voor je plant).

Waarom transpireren planten? Wel, ze doen dat om een aantal belangrijke redenen. Ze doen het om de temperatuur onder controle te houden, op deze manier koelen ze af. Planten vervoeren mineralen en voedingsstoffen door middel van water. Als de plant water uitscheidt, neemt hij ook weer water op met zijn wortels, en zo kan hij voedingsstoffen uit de grond opnemen. Je plant heeft ten slotte water nodig om koolstofdioxide uit de lucht te halen. Planten openen hun huidmondjes om waterdamp af te geven, en bij dit proces komt er koolstofdioxide naar binnen.

Als de luchtvochtigheid te laag is, gaan je planten veel transpireren en komt het transportsysteem onder grote druk te staan. Ze verliezen veel water en beginnen tekenen van beschadiging te vertonen die normaal veroorzaakt worden door uitdroging – nieuwe blaadjes die niet volgroeien, oude blaadjes die verdorren en afstervende bloemen.

Zoals reeds gezegd is de luchtvochtigheid meestal de kuil waarin beginnende kwekers vallen, en dat heeft een reden. Kwekers hebben ergens gehoord of gelezen dat een hoge luchtvochtigheid ziekten kan helpen verspreiden, en daar zit een kern van waarheid in. Een hoge luchtvochtigheid heeft nadelen. In een kweekruimte met een hoge luchtvochtigheid en weinig ventilatie loop je het risico dat je planten aan schimmel, meeldauw en wortelrot worden blootgesteld. Je kunt dit gemakkelijk vermijden door je kweekruimte zorgvuldig in te richten en te beheren.

De beste manier om je RL in de gaten te houden is met behulp van een hydrometer. Daarmee kun je heel nauwkeurig de hoeveelheid waterdamp in de lucht afmeten.

De luchtvochtigheid heeft gedurende de gehele levenscyclus van de cannabisplanten een groot effect. Hieronder staat wat het effect is tijdens elke fase en wat de beste luchtvochtigheid is.

Stekje/zaailing

In deze fase is de ideale RL 70-80 procent. Deze RL zorgt ervoor dat de zaailingen niet teveel energie in het transpireren stoppen, want er is een redelijk evenwicht. Je zaailingen kunnen zich nu richten op de groei van wortels en bladeren. Je kleintjes moeten ook in enige mate blijven transpireren om zo voedingsstoffen uit het kweekmedium op te kunnen nemen.

Een geweldige manier om de luchtvochtigheid in je kweekruimte onder controle te houden is door een luchtbevochtiger te gebruiken zodra de luchtvochtigheid te laag wordt. Deze is eenvoudig te krijgen en is een eenvoudig instrument om meer water in de lucht te krijgen. Als je hem samen met een hygrometer gebruikt zou je de RL in je kweekruimte heel goed binnen de perken moeten kunnen houden.

Vegetatieve fase

In deze fase kan de RL 50-80 procent zijn. Nu je planten de belangrijkste groeifase bereikt hebben kun je de RL meer variëren. Dit komt doordat je planten nu een veel groter oppervlak hebben waarmee ze kunnen transpireren, en dit betekent dat snelle transpiratie minder gauw tot stress leidt.

Het is echter ook weer niet goed als je planten veel sneller gaan transpireren, hou ze dus goed in de gaten. Als de luchtvochtigheid onder de veilige grens komt, loop je het risico dat je planten zo snel transpireren en vervolgens te snel weer water opnemen en zo te veel voedingsstoffen binnenkrijgen.

Bloeifase

Wanneer je wiet eenmaal bloeit, is het goed om de RL flink omlaag te brengen. Dit doe je om het risico op wortelrot te verminderen. Ideaal is dan een RL van 40-50 procent.

De luchtvochtigheid in je kweekruimte in de gaten houden en controleren is belangrijk als je het beste uit je planten wilt halen. Het is een belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien door minder ervaren kwekers. Maar nu je beter begrijpt van de invloed ervan is zou je ook beter in staat moeten zijn je kennis te gebruiken om de kwaliteit van je oogst te verbeteren.